Skupaj smo zmagali! S 1. januarjem 2016 pravičnejša definicija minimalne plače!

V državnem zboru so poslanci v torek, 24. novembra 2015, soglasno izglasovali spremembo definicije minimalne plače, s katero se iz nje izločajo dodatki za nočno, nedeljsko in praznično delo. V sredo, 25. novembra 2015, pa državni svet ni sprejel odložilnega veta na novelo zakona o minimalni plači. To je končna potrditev sindikalnega boja za pravičnejšo definicijo minimalne plače.

Torek, 24. november 2015 in sreda, 25. november 2015, sta bila tako za delavke in delavce, prejemnice in prejemnike minimalne plače, velika dneva! Državni zbor je namreč soglasno potrdil spremembe zakona o minimalni plači, ki smo ga vložile sindikalne centrale s podporo vas, ki ste oddali svoj glas za odpravo krivic in neenake obravnave zaposlenih na minimalni plači, državni svet pa dan kasneje ni sprejel odložilnega veta na novelo zakona o minimalni plači, ki so ga predlagali delodajalci.

S 1. januarjem 2016 bo tako odpravljena neenaka obravnava delavk in delavcev, prejemnic in prejemnikov minimalne plače, ki opravljajo svoje delo v neugodnem delovnem času (ponoči, v nedeljah in na proste dneve po zakonu) in ki so do spremembe zakona prejemali enako plačilo kot tisti delavci, ki dela v teh pogojih niso opravljali. Izplačilo je bilo za vse enako, in sicer 790,73 evrov bruto. Prav tako se s spremembo zakona odpravlja neenaka obravnava zaposlenih znotraj istega podjetja, saj je bil priznan in izplačan dodatek za delo v neugodnem delovnem času le tistim zaposlenim, katerih plača presega minimalno plačo.

V ZSSS smo veseli, da so poslanke in poslanci prepoznali krivico, s katero se soočajo najranljivejši na trgu dela, torej tisti, ki delajo cel mesec, pa zaslužijo tako malo, da morajo dostikrat pomoč iskati še na Rdečem Križu in Karitasu, da sploh lahko preživijo, in da so podprli naš predlog sprememb zakona, kar je z nesprejetjem odložilnega veta na novelo zakona o minimalni plači dan kasneje potrdil tudi državni svet. Ta težko pričakovana sprememba definicije minimalne plače bo delavkam in delavcem olajšala življenje in obenem vsaj delno odpravila neenako obravnavo zaposlenih, prejemnikov minimalne plače.

Ta velika sindikalna zmaga pa ne bila mogoča brez vseh vas, kolegice in kolegi, ki ste oddali podpis za spremembo definicije minimalne plače.

Tako je – skupaj smo zmagali!

Mag. Dušan Semolič
Predsednik ZSSS

Mag. Andreja Poje
Izvršna sekretarka ZSSS