JAVNO SPOROČILO MINISTRU ZA JAVNO UPRAVO

Dostojno plačilo za pripravnike namesto nedostojnega netenja medgeneracijskega konflikta

Spoštovani!

Vse bolj se zdi, da v pogajanjih s sindikati javnega sektorja skušate »taktično« zanetiti medgeneracijski spor s predlogom znižanja dodatka za delovno dobo z 0,33 na 0,25 odstotka in njegovo navezavo na (delno) sprostitev napredovanj.

Če vam je toliko za pravice mladih, kot namigujete v svojih govorih, vas zato pozivamo da nemudoma zagotovite finančna sredstva za izvajanje plačanega pripravništva v javnem sektorju. Kajti prav nikomur, še najmanj pa vam, ni v čast, da različna ministrstva in javni organi redno objavljajo razpise za volonterska pripravništva. Še manj pa je nam vsem skupaj v čast, da se na te razpise prijavlja po nekaj sto mladih. Tako je – 725 vlog je prispelo na septembrski javni razpis ministrstva za izobraževanje za 247 volonterskih pripravniških mest v šolah in vrtcih.

Pozivamo vas torej, da namesto neproduktivnega netenja medgeneracijskega spora enkrat za vselej končate to agonijo mladih pripravnikov in jim vrnete dostojanstvo ter zagotovite dostojen vstop na trg dela.

Mag. Dušan Semolič,
Predsednik ZSSS