Država izgubila tožbo – plačati bo morala tretjo četrtino nesorazmerij

O reviziji je torej odločeno v prid JU. Potrebno bo dogovoriti kako poplačati ¾ nesorazmerij od oktobra 2010 do maja 2012.

Pričakovati je, da bo v naslednjih dneh na to temo sklican sestanek na ministrstvu, saj je minister Virant ob vložitvi revizije napovedal, da bo v primeru takšne odločitve potrebno zadevo rešiti generalno za ves javni sektor, ne le za državne organe. Gre namreč za velike zneske, katerih izplačilo bo potrebno dogovoriti, saj se ve, v kakšni finančni situaciji so naši delodajalci – zdravstveni in socialni zavodi.

V kolikor temu ne bi bilo tako, bo tudi naš sindikat za naše člane vlagal tožbe (še enkrat, za preostali javni sektor ta sodba ni neposredni naslov, s katerim bi lahko zahtevali izvršbo, je pa to, tako kot se navaja, vzorčna sodba za vse ostale).

V kolikor temu ne bi bilo tako bo odločitev o nadaljevanju postopkov odločil naš organ v mesecu oktobru. Zastaralni rok denarnih terjatev iz delovnega razmerja je 5 let.

O vseh nadaljnjih korakih boste pravočasno obveščeni s strani vaših sindikalnih zaupnikov.

http://www.rtvslo.si/slovenija/drzava-izgubila-tozbo-placati-bo-morala-tretjo-cetrtino-nesorazmerij/318698

Država izgubila tožbo – plačati bo morala tretjo četrtino nesorazmerij

RTV SLO 26.9.2013

Vrhovno sodišče je potrdilo sodbo višjega, da je država javnim uslužbencem dolžna izplačati tretjo četrtino odprave plačnih nesorazmerij, ki jo je vlada izpodbijala z revizijo.

Da je država izgubila tožbo na vrhovnem sodišču, s čimer je zamaga sindikata državnih organov dokončna, je za Radio Slovenija potrdil minister za notranje zadeve Gregor Virant.

Podrobnosti sodbe sicer še niso znane, Virant pa pričakuje, da bodo “tisti, ki so za sklenitev spornega aneksa leta 2010 odgovorni, predlagali, kaj storiti” – takrat je bila sicer ministrica, pristojna za javno upravo, Irma Pavlinič Krebs.

Plačilo bo državo stalo 35 milijonov.

Višje delovno in socialno sodišče je namreč odločilo v prid Sindikata državnih organov Slovenije, ki je tožbo vložil v imenu državnih uradnikov, sodba pa je zdaj dokončna. Država tako mora okoli 20 odstotkom zaposlenih v javnem sektorju za obdobje od 1. oktobra 2010 do 31. maja 2012 izplačati tretjo četrtino plačnih nesorazmerij skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi. Realizacija sodbe bo državo stala okoli 35 milijonov evrov.

Na višjem sodišču je sicer spor dobil tudi Sindikat vojakov Slovenije, tudi to sodbo pa vlada izpodbija z izrednim pravnim sredstvom – revizijo. Poleg tega na sodišču čaka še nekaj 100 individualnih tožb, še poroča Radio Slovenija.

Vzorčna sodba?

Čeprav sodbe veljajo le za posamezne skupine javnih uslužbencev, ostaja odprto, ali bo – kot v primeru izplačila lanskih regresov – država to uredila za ves javni sektor. Sodba bi se namreč lahko štela kot neke vrste vzorčna sodba, ki bi obveljala v vseh podobnih zahtevkih. Izplačilo tretje četrtine za omenjeno obdobje pa bi za ves javni sektor znašalo približno 170 milijonov evrov.

Virant je bil sicer še aprila prepričan, da ima vlada realne možnosti za zmago na vrhovnem sodišču, saj da je ministrica Krebsova s sindikati podpisala aneks h kolektivni pogodbi, s katerim so odložili izplačevanje. Ker ni šlo za zakon, je Virant ocenil, da lahko velja tudi retroaktivno.

T. K. B.

Mirsad Begić
Delavska enotnost
Zveza svobodnih sindikatov Slovenije