12. maj – MEDNARODNI DAN MEDICINSKIH SESTER

 

Na ta dan se je leta 1820 rodila britanska humanistka in medicinska sestra Florence Nightingale, ki je bila pobudnica ozaveščanja o potrebnosti izobraževanja medicinskih sester. V svojih vojnih poročilih je opozarjala na nujnost ustrezne medicinske pomoči, posebej zaradi neurejenih higienskih razmer v bolnišnicah. Pozneje je ustanovila šolo za medicinske sestre in babice.

Na slovenskih tleh je imela podobno vlogo Angela Boškin. Leta 1918 je diplomirala iz socialno zdravstvenega dela skrbstvenih sester, in tako postala prva, takrat še jugoslovanska, diplomirana otroška negovalka in medicinska sestra. Po koncu prve svetovne vojne je ustanovila posvetovalnico za matere in dojenčke.

Za številne zasluge na področju organiziranja dispanzerske dejavnosti in otroških posvetovalnic je prejela prvo zlato značko medicinskih sester.

Letošnji praznik medicinskih sester in tehnikov zdravstvene nege poteka pod geslom Medicinske sestre: moč za spremembe: ključni vir zdravja. Poglavitno sporočilo gesla je, da imajo medicinske sestre in tehniki zdravstvene nege ključen vpliv na zdravje vseh prebivalcev. Namen letošnjega praznika je tudi opozoriti na dejstvo, da so zaposleni v zdravstveni negi ključni vir za zdravje prebivalstva ter da medicinske sestre bistveno prispevajo k zdravju in dobremu počutju vse družbe.

Sindikat zdravstva in socialnega skrbstva Slovenije se ob današnje dnevu pridružuje čestitkam medicinskim sestram in zdravstvenim tehnikom.