ZAČELI ZBIRATI PODPISE ZA REFERENDUM O NOVELI ZAKONA O ZDRAVSTVENI DEJAVNOSTI

Published: 09 January 2013
Novo mesto, 3. januarja (STA) 

Novinarska konferenca, na kateri so predstavili začetek zbiranja podpisov za razpis referenduma proti centralizaciji zdravstva, pomočnik direktorja Janez Bauer in direktor Zavoda za zdravstveno varstvo Novo mesto Dušan Harlander. 

Na pobudo državljanov s prvopodpisanim direktorjem Zavoda za zdravstveno varstvo Novo mesto Dušanom Harlanderjem se je danes začelo zbiranje podpisov za razpis referenduma o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti. Novela zakona bi prinesla izgubo delovnih mest, državni monopol in zmanjšanje zdravstvene varnosti v regijah, je poudaril Harlander.

Kot je Harlander povedal na današnji novinarski konferenci v Novem mestu, omenjeni zakonski noveli nasprotujejo, ker menijo, da je škodljiva.

Centralizacija današnjim časom ni primerna, v tovrstnih slovenskih zavodih pa bi povzročila odpuščanje približno četrtine zaposlenih, zmanjšanje konkurenčnosti med zavodi, znižanje ravni javnega zdravja, vdor tujih in zasebnih zavodov ter razpad dosedanjega sistema, v katerega so posamezni zavodi vložili veliko sredstev in znanja, je opozoril.

Kot primer je navedel novomeški zavod, ki od približno pet milijonov evrov na letni ravni s svojo tržno dejavnostjo ustvari približno 3,5 milijona evrov. Posledično se zavod v več kot polovici preživlja sam, po uveljavitvi omenjene novele pa bodo njegovi zaposleni v celoti postali državno breme, je dodal prvopodpisani pobudnik.

Podpise zbirajo v skladu s predpisi, vse informacije o zbiranju pa so objavili na svoji spletni strani Proti centralizaciji. Med najpomembnejšimi načini zbiranja je Harlander navedel osebni podpis na posebnem obrazcu na upravnih enotah, s pomočjo elektronskega podpisa preko portala javne uprave in podpisovanje v bolnišnicah ter drugih zdravstvenih zavodih.

Pobudo za začetek zbiranja podpisov za referendum, ki jo je podpisalo skoraj 5000 državljanov, so v DZ vložili 28. novembra lani. Pobudniki, ki nasprotujejo centralizaciji zdravstva, morajo do 6. februarja zbrati 40.000 podpisov.DZ je novelo zakona o zdravstveni dejavnosti sprejel 21. novembra lani. Ta pa med drugim predvideva združitev območnih zavodov za zdravstveno varstvo in Inštituta za varovanje zdravja RS v dva nova zdravstvena zavoda – Nacionalni inštitut za javno zdravje in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Prvi bo izvajal strokovne in razvojne naloge za področje dejavnosti javnega zdravja, drugi pa skrbel za izvajanje strokovnih in razvojnih nalog na področju zdravja, okolja in hrane.

S spremenjeno organizacijo bodo po navedbah predlagatelja novele – predstavnikov vlade – v proračunu letno privarčevali 1,5 milijona evrov.rbo/pa

Na povezavi najdete vse dodatne informacije ter seveda obrazec, ki ga oddate na vam najbližji upravni enoti. Bojazen pred izgubo delovnih mest zaposlenih  v zavodih za zdravstveno varstvo, ki se s to novelo ukinjajo oz. reorganizirajo, je razlog, da pozivamo k oddaji podpisa.