Plačna lestvica v javnem sektorju s 1. 9. 2016

V skladu z veljavnim Dogovorom o ukrepih na področju stroškov dela in drugih ukrepih v javnem sektorju za leto 2016, se s 1.9.2016 uveljavijo vrednosti plačnih razredov iz plačne lestvice uveljavljena s 1.6.2012. Naj spomnimo, da je bila v okviru varčevalnih ukrepov plačna lestvica v letu 2013 znižana, pri čemer sindikati nismo pristali na linearna znižanja, ampak smo zahtevali, da posegov v najnižje vrednotena delovna mesta ni oz. so minimalna.

Tako so bila leta 2013 takratna znižanja pri nižjih plačnih razredih bistveno nižja kot pri višjih plačnih razredih. Sedaj, s septembrom, se tako javnim uslužbencem zgolj vrača del plače, ki jim je bil v letu 2013 odvzet in nikakor ne gre za povišanje plač v javnem sektorju.

Sindikati javnega sektorja in vlada RS smo konec lanskega leta sprejeli dogovor, da je potrebno tudi v javnem sektorju prekiniti varčevanje ter postopno ukinjati varčevalne ukrepe. Tokratna sprememba plačne lestvice oz. uveljavitev predhodne je tako zgolj majhen korak k vzpostavljanju in vračanju pravic javnih uslužbencev na raven pred varčevalnimi ukrepi in krizo. Pot do tja je seveda še dolga in ne bo enostavna ali lahko, vsaj glede na (ne)odzive vladne strani, da vendarle pripravi nov protipredlog po postopnem (v obdobju 2017-2019) sproščanju preostalih varčevalnih ukrepov.

Plačna lestvica >>