POGLED V PRIHODNOST: REŠEVALCI NA IZOBRAŽEVALNI EKSKURZIJI V NEMŠKI FULDI

Reševalci enote za Splošno nujno medicinsko pomoč Urgentnega centra Celje smo v mesecu maju v organizaciji Sindikata reševalcev v zdravstvu Celje obiskali mednarodni sejem reševanja in mobilnosti RETTmobil v mestu Fulda v Nemčiji. Na sejmu se je predstavilo 470 razstavljalcev reševalne opreme in vozil iz 25 držav. Sejem letno obišče okoli 30.000 ljudi iz 50 držav sveta in velja za enega izmed največjih mednarodnih sejmov v Evropi in širše.

Namen sejma RETTmobil temelji na treh stebrih:

  • RAZSTAVA opreme in vozil,
  • USPOSABLJANJE obiskovalcev, vključno s tečaji in delavnicami oskrbe kritično bolnih in poškodovanih na najnaprednejši simulacijski opremi ter
  • MOBILNOST z možnostjo vožnje najnaprednejših reševalnih vozil, preizkušanja najnovejših tehnologij in opreme za reševanje.

Zato je obisk sejma skorajda obvezen za vse, ki delujejo v službah za zaščito in reševanje. Ugotovili smo, da smo strokovno primerljivi z najrazvitejšimi državami sveta, vendar pa precej zaostajamo z vozili, opremo in tehnologijo, ki fizično razbremeni delo reševalcev in nudi najboljše pogoje za samo reševanje. Vse razvitejše države svoja urgentna reševalna vozila zamenjajo na 5 let ali 300.000 km, saj so dokazali, da je kasnejše vzdrževanje dražje, kot pravočasna menjava vozila, hkrati pa s tem povečajo varnost za paciente in zaposlene.

V Nemčiji je na primer v vsakem reševalnem vozilu (sanitetno, nenujno ali nujno) bolniška postelja z električnim pomikom in nalaganjem ter električni transportni stol, ki omogoča manj fizične obremenitve zaposlenih, saj so izračunali da so bolniške odsotnosti zaposlenih precej dražje, kot enkratna višja začetna finančna obremenitev zavoda za nakup opreme, ki razbremeni reševalce fizičnih naporov ob prenašanju pacientov.

Še bolj zaostajamo na področju simulacij, ki omogočajo učenje zaposlenih v skorajda realnih pogojih na tehnično naprednih simulacijskih lutkah, kar bistveno izboljša kakovost in varnost obravnave pacientov. Tu so nam reševalci iz Češke pojasnili, da so njihovi zdravstveni zavodi investirali v napredne simulacijske centre na račun predvidevanja zmanjšanja napak in izboljšanja kakovosti v zdravstvenih obravnavah ter s tem zmanjšali odškodninske zahtevke, ki so bremenili proračun zavodov.

Po celodnevnem ogledu sejma smo se odpravili v Frankfurt, kjer smo si ogledali mesto in tam tudi prenočili. Naslednji dan smo se na poti domov ustavili in ogledali še muzej Mercedez-Benz v Stuttgart-u, ki ima v svoji zbirki tudi nekaj prvih reševalnih vozil na svetu.

Na tem mestu bi se vsi člani Sindikata reševalcev v zdravstvu Celje, ki smo se udeležili strokovne ekskurzije, radi zahvalili vodstvu sindikata, ki je financiral vse stroške strokovne ekskurzije in nam na ta način omogočil strokovni napredek, ki se bo na koncu izrazil v boljši oskrbi pacientov.

Članek je napisal Tilen Menart, dipl.zn
Urgentni center Celje