Borba za zdravstvo in socialno oskrbo po pandemiji – 29. oktober 2020

Zadnjih meseci so zaradi epidemije Covid-19  za  zaposlene na področju zdravstva in socialnega varstva še posebej težki. S podobnimi težavami se v času pandemije srečujemo pravzaprav povsod po Evropi in svetu. Bolnišnice so polne, domovi upokojencev in drugi zavodi se spopadajo z izjemnimi obremenitvami. Povsod primanjkuje kadra, še posebej v Sloveniji. Žal vsakokratna politika v zadnjih letih ni hotela ali želela slišati pozivov o pomanjkanju delavcev in delavk v zdravstvu in socialnem varstvu. Ta večletni problem je v danih razmerah moral eskalirati. Zdravstveni delavci in vsi preostali zaposleni v zdravstvenih in socialnih zavodih so vsakodnevno izpostavljeni okužbam in množično zbolevajo. Po mesecih neprestanega požrtvovalnega dela, v izjemno napornih delovnih pogojih, v prvih bojnih vrstah, so izčrpani in pregoreli.

EPSU (Evropski sindikati javnega sektorja pod okriljem Evropske konfederacije sindikatov), ki združuje preko 8 milijonov  javnih uslužbencev širom Evrope,  bo z namenom opozoriti na te najbolj pereče probleme v zdravstvu in sociali, na globalni ravni organizirala poseben akcijski teden od 26. do 29. oktobra 2020, s posebnim Evropskim dnevom akcije 29.oktobra – BORBA ZA ZDRAVSTVO IN SOCIALNO OSKRBO PO PANDEMIJI s sledečimi sindikalnimi zahtevami:

Zahtevamo višje plačilo in boljše delovne pogoje!

– Zahtevamo več zaposlenih za kvalitetne storitve!

– Zahtevamo kvalitetno oskrbo za vse, smo proti privatizaciji zdravstvenih in socialnih storitev!

Akciji, o kateri si lahko več prebereta na povezavi,  se pridružujemo tudi v Sindikatu zdravstva in socialnega skrbstva Slovenije.

V normalnih razmerah bi svoje zahteve že izražali po evropskih ulicah. Žal, je naša mobilnost zaradi pandemije okrnjena, zato bomo glas zaposlenih v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva širili preko socialnih omrežjih. K temu lahko prispeva vsak od nas. Naprošamo in pozivamo vas, da povezavo in logotipe (priponka) vezane na akcijo podelite med članstvo, po vaših  povezavah na družbenih omrežjih. V znak podpore do ponedeljka podelite z nami fotografije iz vaših delovnih sredin z logotipom akcije, sindikalno zastavo… vse kar bomo lahko v znak podpore uporabili in iz Slovenije prispevali v okviru skupne evropske sindikalne akcije.

Podprite zaposlene v bolnišnicah, zdravstvenih domovih, domovih upokojencev, varstveno delovnih centrih, zavodih za usposabljanje in vseh ostalih zdravstvenih in socialnih zavodi! Delite, širite in skupaj z nami zahtevajte

VIŠJE PLAČILO – VEČ ZAPOSLENIH – KAKOVOSTNO OSKRBO ZA VSE!