Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je danes, nekaj dni pred 8. marcem, mednarodnim dnevom žensk, podelila priznanje Roža mogota.

Gre za priznanje, ki ga za dosežek leta na področju uveljavljanja enakih možnosti žensk in moških na trgu dela in v družbi od leta 2006 podeljuje Odbor za enake možnosti ZSSS.

Letošnja dobitnica priznanja je Tjaša Stipanič, predsednica sindikata v posebnem socialno varstvenem zavodu Dom na Krasu v Dutovljah, in sicer za izjemen pogum pri prizadevanjih za izboljšanje delovnega položaja zaposlenih v izrazito feminiziranem poklicu ter dejavnosti zdravstvene nege in socialne oskrbe. Za dosego dogovora, ki je v poklicu, ki ob hkratni kadrovski podhranjenosti zahteva stalno prisotnost delavk in delavcev, z odpravo nepotrebnih dolgih delovnikov in nerednega delovnega časa zaposlenim olajšal usklajevanje delovnih in družinskih obveznosti. Pa za odpravo neenake obravnave zaposlenih na delovnem mestu pri izplačilu nadomestila za praznik, s terjanjem odprave nepravilnosti od delodajalca ter nato tudi na sodišču in za preprečevanje preobremenjenosti zaposlenih in izgorevanja na delovnem mestu ter nasilja s strani tretjih oseb.

Priznanje je bilo podeljeno na tradicionalni prireditvi v Domu sindikatov v Ljubljani, ki jo je povezovala Andreja Poje, izvršna sekretarka ZSSS za ekonomsko področje, zadolžena tudi za področje enakih možnosti. Udeležili so se je tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina, zagovornik načela enakosti Miha Lobnik in Tilen Božič, državni sekretar na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, spregovorila pa je tudi predsednica ZSSS Lidija Jerkič. Kulturnemu delu programa sta dala pečat odlična mlada glasbenika, pevka Jasna Žitnik in harmonikar Klemen Bojanovič.

Več o sindikalistki Tjaši Stipanič in njeni zgodbi bo mogoče prebrati v naslednji številki Delavske enotnosti, glasila ZSSS, ki izide ta teden, objavili pa jo bomo tudi na naši spletni strani.