Vseevropske sindikalne demonstracije 4. aprila 2014 v Bruslju

 

V Bruslju bodo danes, 4. aprila 2014 potekale vseevropske sindikalne demonstracije, na katerih bomo izpostavili zahteve po večjih investicijah, kvalitetnih delovnih mestih in enakosti. Demonstracije organizira Evropska konfederacija sindikatov (EKS).

Razlogi za demonstracije so več kot očitni, na kar tudi ves čas opozarja EKS. Pet let po pričetku finančne in socialne krize prebivalke in prebivalci Evropske unije še vedno živijo pod bremenom ekonomske in socialne nestabilnosti. Brezposelnost, atipične oblike dela ter revščina so mnogim uničila življenje. Premagati recesijo in stagnacijo ekonomij, ljudem dati nazaj (za)upanje so zato najbolj urgentne naloge, ki čakajo voditelje Evropske unije.

Potrebno je imeti dolgoročno perspektivo. Za ponoven zagon gospodarstva, ki bi temeljil na trajnostnem razvoju, so potrebne velike investicije. Zato skupaj z EKS predlagamo investicijski cilj v velikosti dveh odstotkov BDP Evropske unije v obdobju naslednjih desetih let. Takšen zagon bo imel dodaten pozitiven učinek na zasebno potrošnjo, poleg tega pa bo omogočil izgradnjo trdne industrijske baze, kvalitetnih javnih storitev, ustrezno delujoče državne sisteme z vključujočo socialno državo ter inovativne raziskave in izobraževanje.

Za rešitev finančnega sistema je bilo porabljenih 1.000 milijard evrov. 1.000 milijard evrov je vsako leto izgubljenih v davčnih utajah in goljufijah. Zdaj je čas, da se z investicijami v vrednosti 250 milijard evrov zagotovijo kvalitetna delovna mesta in kvalitetna prihodnost za prebivalke in prebivalce Evropske unije. Pogumen investicijski načrt bi lahko ustvaril do 11 milijonov kvalitetnih delovnih mest.

Torej, čas je, da končno rečemo ne javnim politikam, temelječim na varčevanju; izgubljenemu desetletju z množično brezposelnostjo, razmahom atipičnega dela in davčni nepravičnosti ter ekonomskim programom, katerih edini namen je pomiriti finančne trge.

Čas je, da se končno vzpostavijo javne politike velikih investicij, namenjenih trajnostni rasti in kvalitetnim delovnim mestom ter za ta namen omogočimo fleksibilnost na področju doseganja ciljev javnofinančnega primanjkljaja; dokončno preprečimo davčne utaje in goljufije; utrdimo javne storitve z vključujočo socialno državo ter podporo inovativnim raziskavam in izobraževanju.

Demonstracij se kot edina članica EKS iz Slovenije udeležuje tudi Zveza svobodnih sindikatov Slovenije z okoli 100 člani.